Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Platamon (grčki Πλαταμώνας) je letovalište koje je smešteno na jugoistočnoj rivijeri oblasti Pieria u zalivu Thermaikos, u blizini legendarne planine Olimp na kojoj su prema grčkoj mitologiji živeli bogovi koji su regiju oslikali u tri boje: plavo (more), zeleno (planine) i zlatno (plaže). Regija se proteže Egejskom obalom (oko 70 km) i kotlinom Tembi između planinskih venaca Olimpa i Osiosa koju seče reka Pinios. Platamon je na udaljenosti od oko 52 km od grada Larise i na 37 km od grada Katerini koji je istovremeno i administrativni centar regije. S oba ova grada letovalište je povezano redovnim autobuskim i železničkim linijama. U letovalištu vlada umerena i blaga klima uz prijatne i sveže noći.

Platamon (Platamonas) je dobio naziv najverovatnije po istoimenom drvetu kojeg ima u izobilju u okolini ili po drugom predanju od reči Platamona (u prevodu široka stena) koja izranja iz mora i važi za jedno od najpoznatijih letovališta u regionu zahvaljujući odličnom položaju, prirodnim odlikama i kulturnom nasleđu koji čine raznovrstan boravak turistima.

Prvobitni naziv mesta bio je Iraklio ili Iraklia. Današnji Platamon ima oko 2200 stalnih žitelja.

Zaštitni znak Platamonasa je impresivni srednjevekovni venecijanski dvorac-tvrđava i tipično staro selo Palios Panteleimonas. Tvrđava je jedna od najbitnijih znamenitosti regije Pierie i naročito impresivno deluje noću jer je osvetljena. Sagradili su je na mestu zvanom Iraklio Lombardijski krstaši kako bi sa nje nadzirali putni pravac iz Makedonije u Tesaliju. Nakon vizantijske ere tokom 14. veka preuzeli su je Turci, a Grci su njome upravljali u par navrata, 1770 g., kao i 1825. i 1878. Kapetan Sahturi ju je 1897. godine bombardovao i tako je preoteo od Turaka. Za vreme II svetskog rata korišćena je kao uporišna tačka za onemogućavanje prolaska nacistima ka Tesaliji.

Palios Panteleimonas (stari Pantelejmon) je tipično grčko planinsko selo koje je očuvalo izvornu makedonsku arhitekturu do današnjih dana. Sagrađeno je na nadmorskoj visini od 440m na istočnoj padini Olimpa i broji svega 30 stalnih žitelja. Posetioci ovde mogu da uživaju u šetnjama, vožnji bicikla, paraglajdingu, planinarenju ili u predivnom pogledu na Olimp, Solunski zaliv, tvrđavu Platamon i Egejsko more. U središnjem jezgru sela je mali trg i crkva posvećena Sv. Panteliji. Stari Pantelejmon je bio utočište kleftesa - grčkih hajduka i ustanika protiv Turaka 1821. godine.

Platamon je čuven i po neobičnom cvetu opijajućeg mirisa, nihtoluluda koji miris ispušta svega 50-ak minuta. Brojni su oni koji uveče uzimaju učešće u ritualu i čekaju da osete aromu cveta koja se javlja po dolasku prve noćne svežine sa Olimpa. Tada se šire latice i očaravajući miris se širi unaokolo. Lokalno verovanje kaže da nihtoluludo privlači prosce, pa je svaka devojka uzgajala po nekoliko u dvorištu.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Platamon 2024!