Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Svakako najznačajnija atrakcija i zaštitni znak Platamona je tvrđava iz venecijanske ere koja dominira na vrhu brda i sa koje se pruža predivan pogled mna mesto, more i okolinu. Savršeno mesto za ljubitelje fotografije!

Tvrđava je jedna od najbitnijih znamenitosti regije Pierie i naročito impresivno deluje noću jer je osvetljena. Sagradili su je na mestu zvanom Iraklio Lombardijski krstaši kako bi sa nje nadzirali putni pravac iz Makedonije u Tesaliju. Nakon vizantijske ere tokom 14. veka preuzeli su je Turci, a Grci su njome upravljali u par navrata, 1770 g., kao i 1825. i 1878. Kapetan Sahturi ju je 1897. godine bombardovao i tako je preoteo od Turaka. Za vreme II svetskog rata korišćena je kao uporišna tačka za onemogućavanje prolaska nacistima ka Tesaliji.

 

Šetalište u Platamonu je naročito lepo, a za malene saobraća vozić vučen traktorom. Na korzou je statua sirene.

Okolina Platamona ima lokacije koje treba posetiti tokom boravka kao što su: banje Artemis i Muses i Sv. Vimatos.

Izuzetno važan vodeni resurs je delta i ušće reke Pinios. Stanište broji više od 600 vrsta biljaka, površine obrasle platanom, trskom i divljim cvećem. U njemu žive razne vrste ptica selica, vodozemci kao i čuvene ptice grabljivice sa staništa Kato Olimp. Izvorište reke je na planini Pindus, treća je najduža reka u Grčkoj, a ušće se nalazi nedaleko od Nei Porija i pravi je raj za ribolovce: mrena, skobalj, klen. Pa, bistro!

Palios Panteleimonas (stari Pantelejmon) je tipično grčko planinsko selo koje je očuvalo izvornu makedonsku arhitekturu do današnjih dana. Sagrađeno je na nadmorskoj visini od 440m na istočnoj padini Olimpa i broji svega 30 stalnih žitelja. Posetioci ovde mogu da uživaju u šetnjama, vožnji bicikla, paraglajdingu, planinarenju ili u predivnom pogledu na Olimp, Solunski zaliv, tvrđavu Platamon i Egejsko more. U središnjem jezgru sela je mali trg i crkva posvećena Sv. Panteliji. Stari Pantelejmon je bio utočište kleftesa - grčkih hajduka i ustanika protiv Turaka 1821. godine.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Platamon 2024!